Skip to main content

Personeelsbeleid versobert

dinsdag 06 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

Slagroom verdwijnt uit personeelsbeleid

De werknemer stond de afgelopen jaren in het middelpunt van de belangstelling. Nu het tegenzit, zien bedrijven hem nauwelijks meer staan. Hoe diep is het bewustzijn over het belang van het ‘menselijk kapitaal’ voor de bedrijfscontinuïteit eigenlijk geworteld?

Een auto van de zaak, een vet salaris en een ballontripje. Tot voor kort waren dit soort verwennerijen doodgewoon om werknemers aan te trekken. Eenmaal binnen bij een bedrijf, moesten uiteenlopende employee benefits de nieuwkomers zo lang mogelijk binden. Door de schaarste op de arbeidsmarkt konden bedrijven niet om de veeleisende werknemer heen.

Maar nu het economische tij gekeerd is, zijn de rollen omgedraait. Het personeel moet nu bij zijn baas in het gevlei komen. Bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. Bedrijven grijpen terug wat ze eerder weggaven. Banen staan op de tocht, salarissen gaan omlaag en bonussen worden ingetrokken. Een trainingscursus of interne opleiding zit er niet meer in. Overwerk stijgt.

Human Resources

Kortom, wat blijft er over van de human-resources gedachte? Deze managementfilosofie benadrukt het belang van een menselijke benadering in een bedrijf. Zonder tevreden  medewerkers is een organisatie geen lang leven beschoren, dus is het zaak om in hen te investeren. Ontwikkeling en training worden vaak ingezet om het beste in het personeel naar boven te halen.

De Amerikaan Peter Block ( bekend van bestsellers als Flawless Consulting en The Answer to how is yes) is teleurgesteld. In een interview in HRD magazine zegt hij dat HR zich in een crisis bevindt. “De eerste de beste economische wind veroorzaakt links en rechts massaontslagen. Ieder bedrijf heeft de mond vol van mensen als het belangrijkste bezit. Maar money is de enige asset die telt. We doen als bedrijven niets liever dan outsorcen en daarmee kosten besparen. Het zal nog een paar jaar duren voordat we inzien wat we allemaal buiten de deur hebben gegooid.”

Slagroom

Volgens Nederlandse deskundigen gaat het personeelsbeleid niet gelijk op de schop. “De slagroom gaat er vanaf, maar het wezen wordt niet aangetast,” sust hoogleraar Human Resource Management van de Universiteit Twente, Jan Kees Looise. “Het personeel wordt minder in de watten gelegd. Maar of dat zo zinvol was, betwijfel ik.” Consultant Dennis Paalman van Towers Perrin voegt toe: “Het arbeidsleven is geen flipperkast, er zijn eisen.”

De personeelsmanager kan zich nu juist bewijzen. Looise: “Hij moet niet als een kip zonder kop bezuinigen, maar goed nadenken wie nodig is als het straks weer beter gaat.” Hij moet  alternatieven verzinnen. “Bij een dure ontslagregeling zijn omscholing of overplaatsing goedkoper,” zegt docent personeelsmanagement aan de Universiteit van Amsterdam, René Hulst. “Het vergroten van de competenties is ook een middel om creatief met bezuinigingen om te gaan.”

Tekst: Jessica de Jong.