Skip to main content

Scholing personeel

dinsdag 06 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

Scholing werkt

Personeelstrainingen houden een bedrijf gezond. Er is heel wat voor nodig om werkgevers te overtuigen.

Scholing van werknemers heeft diverse voordelen. Personeelsleden zien de opleidingen vaak als een beloning voor hun prestaties. Hierdoor voelen ze zich extra gestimuleerd om hun werk goed te doen. Ze blijven ook bij op hun vakgebied zodat de kwaliteit van hun inspanningen continu gewaarborgd blijft. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de arbeidsproductiviteit van opleidingsactieve bedrijven gemiddeld met 4,3 procent per jaar stijgt. Volgens onderzoeksbureau Baarda blijven starters bovendien langer in dienst. Na drie jaar werkt tachtig procent nog steeds bij hetzelfde bedrijf. Na vijf jaar is dat de helft. Starters die geen training volgen, wisselen vaker van baan. Ze hebben onvoldoende vooruitzicht op een interessante betrekking. De meesten voelen zich niet aangetrokken tot een vastomlijnde functie.

Ondanks de rooskleurige vooruitzichten van scholing, lopen maar weinig werkgevers er warm voor. De meesten vinden dure trainingen weggegooid geld. Bijlessen houden hun -toch al overbezette- werknemers alleen maar van het werk. Ook denken ze dat de gewenste effecten van scholing beperkt zijn en moeilijk meetbaar. Het is daarom niet verwonderlijk dat in 1998 en 1999 slechts 900 duizend werkenden een opleiding volgden met een duur van zes maanden of langer. Daarmee lag de onderwijsdeelname van de werkzame beroepsbevolking op 13,5 procent. Dat is minder dan een kwart! Juist bedrijven die kampen met een tekort aan gekwalificeerde werknemers doen het minst aan scholing. Tijd dus om werkgevers wakker te schudden.

Speciale scholingsadviseurs moeten werkgevers vanaf dit jaar doordringen van de noodzaak
en mogelijkheden tot periodieke scholing van hun werknemers. In een aantal branches uit het bedrijfsleven zijn inmiddels verschillende adviseurs op de proef. Na evaluatie zal blijken of de zogenaamde employability-adviseurs ook in andere sectoren aan de slag gaan. “Een werkgever kan bij ons terecht voor een scholingsadvies als hij een werknemer die de hele dag staat te draaien, ook eens wil laten lassen,” zegt scholingsadviseur Anton Verlaan van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Metaalbewerking. “Wij vangen de vis op voor kleine bedrijven. Bij grotere bedrijven leggen we alleen uit hoe de hengel werkt. Het bedrijf moet aan de hand van een globaal opleidingsplan zelf zijn medewerkers scholen. De kans op positieve effecten wordt groter naarmate de scholingsactiviteiten zorgvuldig zijn gepland.”

Het ministerie van Economische Zaken trekt nog meer instrumenten uit de kast om onwillige bazen te paaien. Bedrijven die systematisch en gestructureerd aan een effectief personeelsbeleid werken, mogen zich voortaan Investor in People noemen. In Nederland voldoen al zeventien bedrijven aan de normen waaronder Crowne Plaza Amsterdam Schiphol. Een speciale trainer inventariseert regelmatig de behoeftes onder het hotelpersoneel en zet onderwijsprogramma’s uit op maat. Een receptionist bijvoorbeeld leert om de klachten van klanten af te handelen, terwijl de barman extra ervaring opdoet in het restaurant. Personeelsmanager van het hotel Jolanda de Vries: “Het keurmerk is een garantie dat Crowne Plaza Amsterdam Schiphol voldoende in zijn mensen investeert. Het personeel denkt beter met ons mee, blijft langer en keert vaker terug.”

Financiële meevallers tenslotte moeten de grootste spelbrekers over de streep trekken. Zij kunnen  hun scholingskosten aftrekken als zakelijke kosten. Volgens de regeling Scholingsaftrek mogen  bazen minimaal twintig procent van de studiekosten opvoeren als extra aftrekpost. Voor het MKB is nog meer voordeel te behalen. Een bedrijf dat jaarlijks minder uitgeeft dan 256.000 gulden, heeft recht op een aftrek van veertig procent over de eerste 62.000 gulden. Dat geldt ook als een baas kosten maakt voor scholing van werknemers van veertig jaar of ouder. Als een medewerker een MBO opleiding tot niveau 2 volgt kan zijn baas twintig procent aftrekken.
Met andere woorden: werkgevers die investeren in scholing betalen minder belasting over het bedrijfsresultaat. Wie nu nog niet overtuigd is, moet zélf maar weer terug naar de schoolbank.

Tekst: Jessica de Jong.