Skip to main content

Een hakloze vrijdag zou een bevrijding zijn

Hoge hakken zijn voor de topvrouw een dwingend kledingvoorschrift, maar waarom eigenlijk, vraagt schrijfster Jessica de Jong zich af. Bekijk het artikel in Trouw

Van Eurocommissaris Neelie Kroes en topvrouw Herna Verhagen van PostNL tot AFM-baas Merel van Vroonhoven: carrièrevrouwen verschijnen op steeds hogere hakken (minstens tien centimeter!) op hun werk. Zonder naaldhak komen ambitieuze vrouwen kennelijk niet ver. Dit ongeschreven kledingvoorschrift –de trendsetter voor deze van oorsprong mannelijke-schoenmode was de Franse zonnekoning Louis de XIV- getuigt immers van een lichte carrièredwang.

Wie wel eens op de Zuidas heeft rondgelopen tussen de hoofdkantoren van banken en advocatenfirma’s, kan niet ontkennen dat het hakkenvirus in het bedrijfsleven wijdverspreid is. Ook in de politiek zijn hakken niet meer weg te denken. En in de media: sinds de nieuwslezers van de NOS niet meer mogen zitten, zien we op die zender steevast stilettohakken voorbij komen. 

Met andere woorden: een geslaagde vrouw moet op hakken kunnen lopen. Lukt dat niet, dan moet ze maar veel oefenen. Het dragen van een stropdas is dan toch een stuk minder vermoeiend

Hakloze ministers

Wat zou het een bevrijding zijn als er een tegenoffensief kwam, bijvoorbeeld in de vorm van een hakloze dag. Ik zie het beeld voor me van de vijf vrouwelijke ministers Edith Schippers, Melanie Schultz, Jeanine Hennis, Liliane Ploumen en Jet Bussemaker die een hakloze vrijdag invoeren tijdens de wekelijkse ministerraad. Door eens per week op lage hakken de pers te woord te staan, zouden de vijf politici een duidelijk statement maken.

Nu lijken alleen de hele groten zich nog een lage hak te kunnen permitteren. Bondskanselier Angela Merkel is voor zover bekend nooit op naaldhakken betrapt. Presidentsvrouw Michelle Obama draagt graag platte schoenen, net als de voormalige Franse presidentsvrouw Carla Bruni. Naar verluidt is dat om niet boven hun man uit te torenen, dat dan weer wel.

In het bedrijfsleven zijn er de voorbeelden van topvrouw Nancy Mc Kinstrey van uitgeverij Wolters Kluwer, die draagt pumps met een lage hak. Topbelegger Angelien Kemna van pensioenfonds APG is evenmin besmet met het hoge-hakkenvirus.

Nederlandse vrouwen hebben de hoge hak niet per se nodig. Ze behoren met hun 169 centimeter gemiddeld tot de langste vrouwen ter wereld. De gemiddelde Nederlandse man is 180 centimeter; als ze hem recht in de ogen willen kijken, moeten ze inderdaad een hak van tien centimeter aan. Maar als ze vergaderen, kunnen die pumps best uit.
Naaldhakken versterken zeker je sexappeal, maar ze zitten niet lekker. Actrices Sarah Jessica Parker en Victoria Beckham ondervonden ernstige voetproblemen. Er zijn zelfs vrouwen die de bal van hun voeten laten opvullen met een ‘botoxkussentje’ tegen de pijn. Het modeblad Vogue pleitte in 2009 al voor platte schoenen.

Barbiepop

Begrijp me niet verkeerd: met hoge hakken kan een topvrouw zich onderscheiden. De Argentijnse president Cristina Kirchner valt op door zich als een barbiepop te kleden in een machowereld. Topvrouw Marissa Mayer van internetgigant Yahoo doorbreekt met haar modieuze verschijning het vooroordeel onder techneuten dat een aantrekkelijke vrouw niet slim is.

Maar de ene topvrouw is de andere niet. Waar pumps en gelakte nagels bij Neelie Kroes wel werken, leidt het bij andere topvrouwen af. Toen onlangs bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL koning Willem Alexander het eerste exemplaar van de nieuwe koninsgzegel overhandigt, was ik geneigd te denken: wat draagt ze enorm hoge hakken, als ze maar niet valt!

Het getuigt van lef als een topvrouw minder voorspelbaar durft te zijn en een ambitieuze vrouw uitstraalt: ik ben authentiek. Ik kies mijn eigen outfit. In een tijd waarin burgers soberheid waarderen, kan dat juist goed werken. Zeker in het bedrijfsleven en de politiek.