Skip to main content

Stel nationaal meldpunt straatintimidatie in

De politie is te nonchalant bij zedendelicten, stalking en straatintimidatie. Nodig is een centraal meldpunt, stelt journalist en auteur Jessica de Jong. Bekijk het artikel in de Volkskrant

Van seksueel commentaar,  een poging tot aanranding tot een kilometerslange achtervolging: tijdens het hardlopen in Amsterdam word ik regelmatig op  klaarlichte dag lastig gevallen. Wat blijkt? Ik ben niet de enige vrouw die al een hele tijd veel verbaal geweld of dreiging “accepteert.” In de Buurt WhatsApp gaf een kleine tiental buurvrouwen (van jong tot oud) aan hetzelfde mee te  maken. Het besef  dat het hier een patroon betreft en geen incident, hielp steeds meer buurvrouwen hun ervaringen openlijk te delen.

Straatintimidatie is  niet uniek voor mijn wijk. Of ze nou hardlopen,  te voet zijn of op de fiets: overal in Nederland hebben vrouwen op wisselende tijden last van vervelende mannen die daar bijna altijd mee wegkomen. Van masturberen, een klap op de billen geven, verbaal geweld,  de weg  versperren, insluiten en achtervolgen: je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Zo kreeg een hardloopster in Putten het geslachtsdeel te  zien van een man in een auto die een tijdje naast haar reed. Hardloopsters in Egmond werden onlangs nog  door een man in een auto in hun borst gestoken.

Echter, de hulp inschakelen van de politie blijkt lastig. Toen een buurvrouw uit mijn Amsterdamse wijk aangifte wilde doen, omdat ze was vastgepakt en geslagen, raadde de receptioniste op het politiebureau dat af. Ze moest er maar ‘een melding’ van maken, want de wachtkamer zat te vol. Was de dader niet gewoon ‘per ongeluk’ tegen haar op gefietst?

Met aanmoediging vanuit de Buurt WhatsApp  “Houd vol voor onze dochters en alle vrouwen” mocht ze drie uur later pas  aangifte doen. Een andere buurvrouw had een soortgelijke ervaring. De Amsterdamse politie zou beter moeten weten:  in de afgelopen jaren zijn er in het stadspark waar ik hardloop, vier vrouwen op brute wijze verkracht.

De nonchalante houding van de  politie bij zedendelicten,  straatintimidatie  en stalking is  terug te vinden in het hele land.  Op  het internet klagen vrouwen massaal dat ze niet serieus worden genomen of  met een kluitje in het riet worden gestuurd. Om hun ervaringen te onderzoeken heeft  de Inspectie Justitie en Veiligheid deze week aan gekondigd aan slachtoffers te vragen hoe zij vinden dat  er door de politie en het Openbaar Ministerie met hen is  omgegaan.

Waar de Me-Too campagne leert waarom seksuele intimidatie van vrouwen op de werkvloer een  groot maatschappelijk probleem is, is dat besef bij straatintimidatie en stalking veel minder  ingedaald. Alleen in Rotterdam worden sinds 2018 boetes uitgedeeld voor het nafluiten, sissen of joelen van vrouwen  op  straat. Deze week  leidde dat  tot  een  eerste veroordeling.

De politie moet veel sneller  en daadkrachtiger  optreden. Meteen ingrijpen na een melding  of aangifte kan veel leed voorkomen. Een stalker een straatverbod opleggen om er maar vanaf te zijn, is vaak weinig effectief.  Afgelopen zomer nog werd Utrecht opgeschrikt door de  moord op studente Laura  Korsman die door haar stalker om  het leven werd  gebracht. Deze week  overleed het  16-jarige meisje Humeyra die vlak voordat ze met de politie zou praten door  haar stalker  werd vermoord.

Kortom, om de  fysieke veiligheid van vrouwen in Nederland te vergroten  moet de drempel om aangifte te doen van straatintimidatie en stalking veel  lager liggen. Een landelijk gespecialiseerd meldpunt met fysieke vestigingen in alle grote steden is een goed  begin om vrouwen snel te kunnen helpen. Respecteer daarbij hun privacy en maak anoniem melden  mogelijk.

Een centraal meldpunt voorkomt versnippering van aangiftes op  politiebureaus in het hele land. Hierdoor ontstaat een veel beter overzicht van de omvang van dit maatschappelijke probleem. De verzamelde gegevens kunnen ingezet worden bij publieksvoorlichting, daderopsporing door landelijke politieteams en door gericht surveilleren met extra patrouilles op straat en in het park