Over Jessica

Na mijn studie Italiaans met Culturele studies (publicistische variant) ben ik aan de slag gegaan als journalist. Van Telecom, auto's tot de Balgstuw: ik heb als beginnend journalist over alles geschreven wat los en vast zit. Ik schreef over Italië voor Italië Magazine en Fem de Week. Ook heb ik uit het Italiaans vertaald. Drie jaar geleden besloot ik mijn droom waar te maken; begin 2021 verscheen mijn Italiaanse maffiaroman De Hollandse studente bij uitgeverij Aspekt. 

Mijn passie voor Italië kreeg ik van huis uit mee. Mijn Amsterdamse grootouders gingen elk jaar op zakenreis naar Milaan. Met mijn ouders bracht ik de zomers door in Italië. Op de middelbare school leerde ik Italiaans aan de Volksuniversiteit. Nadat ik in Rome verliefd werd, ging ik Italiaans studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen de colleges door reisde ik op en neer naar Rome waar ik tevens Italiaanse les volgde.

In 1992 studeerde ik met een studiebeurs in Genua. Op de Passeggiata di Nervi vlakbij Genua nam ik me voor ooit een boek te schrijven over mijn Italiaanse belevenissen. Terwijl ik over de blauwe railing van de wandelboulevard naar de glinsterende golven tuurde, kwam een maffia-liefdesverhaal in me op. Nog altijd onderhoud ik warme contacten met mijn Italiaanse studievrienden.

Flirtfeminist

Naar Italië gaan en Italiaans praten voelt als thuiskomen. De zwoele geuren, geluiden, kleuren en mediterrane sfeer zijn een wezenlijke aanvulling op mijn nuchtere Nederlandse leven. En niet te vergeten: de Italiaanse flirtcultuur. De soepele en elegante manier waarop  Italiaanse mannen en vrouwen met elkaar omgaan, het gemak en de flair waarmee contact gelegd wordt geven het leven warmte, souplesse en vrolijkheid. Wellicht schrijf ik als 'flirtfeminist' eens een Flirtboek voor mannen én vrouwen met Italiaanse tips en tricks... ;-) 

In mijn artikelen over vrouwenrechten richt ik mijn pijlen vaak op de Nederlandse machocultuur, tegelijkertijd besef ik wel dat er grote verschillen zijn tussen de zelfverzekerde alfamannen aan de top die alle mooie vrouwen scoren en de meer verlegen types. Onzekerheid, onwennigheid en soms desintresse in de omgang met slimme én mooie vrouwen, ook op flirtgebied en in relaties kan tot uitsluiting leiden van vrouwen in mannengroepen. De voorbeeldrol van hun eigen moeder (en vader) speelt hier ongetwijfeld onbewust ook mee.

Op dit moment werk ik aan twee nieuwe boeken. Een non-fictie boek over de Italiaanse maffia en een nieuwe spannende, sensuele, schilderachtige Italiaanse maffiaroman. Als schrijver kan ik mijn liefde kwijt in mijn werk voor de Italiaanse taal, mode, kunst, glamour, esthetiek & crime. 

Vrouwelijk leiderschap

Diversiteit en topvrouwen zijn de thema's waarin ik me als journalist de afgelopen vijftien jaar specialiseerde. Mijn interesse voor vrouwelijk leiderschap bracht me tot het schrijven van vele artikelen over het Glazen Plafond en twee non-fictie boeken over topvrouwen.

De expertise van topvrouwen is nodig om tot de best mogelijke besluiten te komen. Vrouwen met grote maatschappelijke invloed zijn een rolmodel voor andere vrouwen. Het spreekt vanzelf dat topvrouwen zich inzetten voor een veilige werksfeer en betere promotiekansen voor andere vrouwen in hun organisatie.

De invoering van quota voor raden van commissarissen eind 2019 is een belangrijke stap in de goede richting; er is zelfs sprake van een doorbraak. Het aantal commissarissen is het afgelopen jaar enorm gestegen. Nu nog quota voor de raden van bestuur. Gerichte werving zal ook in de absolute top tot een stroomversnelling leiden in de aantallen vrouwelijke bestuurders.

Mijn (opinie) artikelen over crime, straatintimidatie, MeToo en carrière verschenen in Intermediair, het Financieele dagblad, Trouw, de Volkskrant, NRC, het Nederlands Dagblad en de Telegraaf. In mijn tv optreden bij De Nieuwe Maan praat ik over het belang van handhaving door de politie bij straatintimidatie. 

Waarheidsvinding is wat mij drijft als journalist. De werkelijkheid is niet zwart-wit, maar kent allerlei grijstinten. Neem bijvoorbeeld Het Glazen Plafond. In feministische kringen is het bon ton om de oorzaak te zoeken in de masculiene cultuur. In rechtse kringen hebben vrouwen hun achterstand aan zichzelf te danken. In werkelijkheid is er sprake van diep ingesleten patronen in de omgang tussen mannen en vrouwen die lastig te doorbreken zijn.

De portretten zijn gemaakt door fotograaf Shira Koopman.

Pure registratie van de wereld om mij heen vind ik te eenzijdig. Ik wil ook betrokken zijn bij de problemen waarover ik schrijf. Ik kom in mijn (opinie) stukken met praktische oplossingen: zo is een intern quotum in het bedrijfsleven een effectieve manier om meer vrouwen te te laten doorstromen. De invoering van een kolenbelasting vermindert de uitstoot van CO2 en creatieve straatvriendelijke barrières in drukke winkelstraten vergroten de veiligheid. 

Mijn journalistieke ervaring als zelfstandig journalist deed ik op bij uiteenlopende vak-en publieksbladen. Ik schreef stukken over uiteenlopende vakgebieden waaronder de telecomsector, de bouwsector, Rijkswaterstaat en het MKB. De samenwerking tussen verschillende groepen mensen binnen een vakgebied of tussen verschillende disciplines komt vaak lastig tot stand. Een probleemoverstijgend belang wordt vaak niet herkend, terwijl het er wel altijd is.  

Mijn interesse voor vrouwen kwam voor het eerst tot uiting tijdens mijn studie Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam.  Mijn scriptie betrof de beoordeling van klachten over seksuele afbeeldingen van vrouwen in reclames door de Reclame Code Commissie. 

Publicaties over topvrouwen en diversiteit

 • Ik heb twee boeken geschreven over topvrouwen. Machtige topvrouwen - vijf inspirerende voorbeelden verscheen op 8 maart 2016 bij Uitgeverij Conserve. In 2011 verscheen mijn boek Vrouwen zijn Gelijk aan mannen - behalve in de directiekamer.
 • Mijn tips-artikelen en opiniestukken over topvrouwen zijn verschenen in Het Financieele Dagblad, De Volkskrant en Trouw.
 • Voor Intermediair Magazine onderzocht ik het diversiteitsbeleid bij bedrijven in verschillende sectoren. Ook schrijf ik artikelen en interviews over diversiteit.
 • Ik heb vele topvrouwen gesproken over hun eigen ervaringen.
 • Mijn passie voor vrouwelijk leiderschap onstond als bestuurslid van de Stichting Vrouw & Media waar ik verantwoordelijk was voor de topvrouwenlijst.

Jessica als spreker

Vind je het leuk om kennis met mij te maken als schrijfster? Ik kan langskomen om te vertellen over mijn nieuwe Italiaanse roman De Hollandse studente, voordragen uit eigen werk of signeren. Ook kan ik in gesprek over de thema’s uit het boek: crime, ondermijning, seksualisering, stalking, MeToo en over mijn liefde voor Italië en seks in kunst en reclame. 

Ik geef lezingen in bedrijven en zakennetwerken zoals:

 • De Nederlandsche Bank
 • De Rabobank
 • Ladies Business Apeldoorn
 • LinkedMeer

Ook doe ik mee aan debatten zoals:

 • De Volkskrant op Zondag in de Rode Hoed
 • Machtige vrouwen event van Opzij
 • Women-Inc-festival
 • FictionalTruth
 • Elance Academy

Na afloop van een lezing of een debat beantwoord ik vragen uit het publiek en is er gelegenheid om mijn boek te kopen en te laten signeren.

Ik geef lezingen over de volgende onderwerpen:
 

 • Maak de top meer divers

  Maak de top meer divers

  Jessica legt uit wat bedrijven concreet kunnen doen om meer topvrouwen te krijgen. Zij behandelt diverse diversiteitsinstrumenten. Wat werkt wel en wat werkt niet? Zij gaat in de op de inzet van de topman bij de doorstroming van vrouwen naar de top. Ook geeft zij een op maat gericht advies over het betreffende bedrijf.
 • Ontdek de topvrouw in jezelf

  Ontdek de topvrouw in jezelf

  Van Nederlandse vrouwen wordt vaak gezegd dat zij geen ambitie hebben. Tijdens deze lezing gaat Jessica samen met vrouwen op zoek naar hun verborgen ambities. Wat willen zij diep in hun hart bereiken, en hoe overtuigen zij anderen van hun kwaliteiten. Ook geeft zij tips om verder te komen op de carrièreladder in een mannenwereld.
 • De beste kandidaat op de juiste plek

  De beste kandidaat op de juiste plek

  Tijdens selectieprocedures voor topfuncties gaat veel mis. Jessica vertelt over de meest voorkomende denkfouten die gemaakt worden tijdens de selectie van topkandidaten. Hierdoor worden nog te vaak mannelijke directeuren naar voren geschoven en vrouwen ongeschikt bevonden. Wat kunnen bedrijven doen om met een open blik te kijken naar nieuwe toptalenten? Jessica geeft tips en daagt aanwezigen uit om zelf een lijstje te maken met topkandidaten.

 • Jessica de Jong
  Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
 • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
 • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
 • Jessica de Jong
  Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
 • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden