Skip to main content

Ondernemersschap

Euro onttroont miljonairs

vrijdag 09 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

EURO ONTTROONT MILJONAIRS

Slecht nieuws voor de miljonairs van Nederland. Een groot deel van hen zal verdwijnen na omschakeling naar de euro op 1 januari 2002. In het nieuwe jaar is hun vermogen nog maar een half miljoen euro waard.

De inluiding van het nieuwe jaar zal niet voor iedereen reden zijn tot grote feestvreugde. Meer dan de helft van de Nederlandse miljonairs zal klokslag twaalf uur deze felbegeerde status verliezen. Na de omschakeling naar de euro op 1 januari 2002 zal hun vermogen gehalveerd zijn. Op bankafschriften is een miljoen gulden vanaf die dag nog maar 500 duizend euro waard.

En dat, terwijl het CBS onlangs bekendmaakte dat het aantal miljonairs in Nederland binnen zes jaar verdrievoudigd is. In 1995 telde ons kikkerlandje nog slechts 114.000 miljonairs. Anno 2001 staat de barometer al bijna op 292 duizend rijkaards. Gerekend in euro’s blijven er in het nieuwe jaar echter nog maar 72 duizend miljonairs over. De afvallers mogen zich vanaf dan formeel geen miljonair meer noemen.

“Deze groep rekenen wij niet tot de echte miljonairs,” zegt hoofdredacteur Femmetje de Wind van het glossy-magazine Miljonair. “Veel mensen danken hun vermogen aan huizen en andere bezittingen. Ze hebben geen extra financiële middelen om bijvoorbeeld een boot te kopen. Niet elk voordeurtje is een miljoen waard.” Driekwart van de ‘gulden’miljonairs beschikt over een vermogen -bezittingen minus schulden- tussen de 1 en 2,2 miljoen gulden. De 1 miljoen euro halen ze niet.

“Echte miljonairs hebben meer dan vijf miljoen gulden vrij te besteden,” zegt De Wind. “Ze kunnen lekker veel geld uitgeven zonder op te hoeven letten. De rest schommelt rond het randje en zal afvallen. Ze vinden het vast moeilijk dat hun miljoentje straks minder dan de helft waard lijkt. Familie en kennissen zullen hen daar echter niet op aankijken. Ook blijft hun koopkracht -net als bij iedereen- gelijk. Overigens is een schifting onder miljonairs gunstig, want daardoor blijft de harde kern over. Ons blad heeft ook bij een halvering van het aantal lezers nog voldoende expansieruimte.”

Ook hoofdredacteur Lisette Thooft van het magazine Genoeg, de opvolger van het zogeheten Vrekkenblad, denkt dat het wel zal meevallen met de psychische schade van de nepmiljonairs. “Hopelijk gaan ze niet harder werken om toch nog de status van ‘euromiljonair’ te verwerven. Geld maakt na een bepaalde grens namenlijk niet meer gelukkig. Ze hebben nu al zoveel geld, dat is meer dan genoeg. Als de euro al een psycholgisch effect teweeg brengt, dan zal deze munt eerder een gevoel van luxe oproepen. De lage lire in Italië bijvoorbeeld geeft nu nog een armoedig gevoel omdat je met duizend lire bijna niets kunt kopen. Dat is met de sterke euro niet meer zo.”

De daling van het aantal miljonairs leidt ook niet tot onrust onder de Rotaryleden. “Het leeft hier helemaal niet,” zegt gouverneur Jan Koster. Zelf heb ik dat verdriet ook niet. Er worden wel eens grapjes gemaakt dat straks alles goedkoper is, maar iedereen weet natuurlijk dat dát niet zo is.”

door Jessica de Jong