Skip to main content

Ondernemersschap

Ministeries niet naar Amsterdam

vrijdag 09 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

Haagse ministeries willen niet naar Amsterdam

De Vvd wil diverse ministeries overhevelen naar Amsterdam. Het voorstel is afkomstig  van voormalig raadslid en wethouder in de gemeente Amsterdam, Ton Hooijmaijers. Hij begint zijn actie als VVD-kandidaat voor Provinciale Staten van Noord-Holland. Vanuit de hofstad krijgt hij nauwelijks bijval.

De Haagse ministeries zijn met geen stok uit de hofstad te slaan. Sterker nog: de ministeries die ooit wegtrokken om de binnenstad te ontlasten, zijn allang terug. Binnenkort vestigt ook het laatste ministerie buiten de stad, zich weer in Den Haag. Daar komt bij dat enkele ministeries gaan verhuizen naar peperdure nieuwbouw elders in de stad.

“Een rare ontwikkeling,” meent VVD-lid Ton Hooijmaijers. “In een tijd van bezuinigingen en het terugdringen van het ambtenarenapparaat, is het onlogisch om extra gemeenschapsgeld uit te geven, terwijl in Amsterdam 1,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte vrijstaat. “Als ik gekozen wordt voor de Provinciale Staten op 11 maart zal ik dit probleem zeker aankaarten.”

Het argument dat Amsterdam te ver weg ligt, vind Hooijmaijers ook niet ‘sterk’. “In andere buitenlandse steden zijn ministeries wel in de hoofdstad én de hofstad gevestigd. Bovendien beschikken ambtenaren over e-mail en videoconferentie voor onderling overleg. Alleen de minister moet regelmatig naar de Tweede Kamer.”

Een ministerieel onderkomen in Amsterdam heeft bovendien voordelen volgens de VVD-er. “Het bespaart geld,” zegt Hooijmaijers. “Amsterdamse kantoren worden in gebruik genomen. Ook wordt een deel van het fileprobleem opgelost, omdat ambtenaren uit Amsterdam niet meer elke dag naar Den Haag reizen.”

Omgekeerd fileprobleem

Het ministerie van Justitie is het niet eens met de VVD. “De minister staat dagelijks in de file vanuit Amsterdam als hij door de Kamer wordt geroepen,” zegt persvoorlichter Victor Holtuns. “Regering en parlement moeten daarom zoveel mogelijk bij elkaar blijven. De meerderheid van de ambtenaren woont in Den Haag. Ook hier staan kantoren leeg.” Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vult aan: Als alle ambtenaren uit Den Haag naar Amsterdam moeten reizen en terug dan ontstaat een omgekeerd fileprobleem.”

Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap -dat nu nog in Zoetermeer is gevestigd- reageert sceptisch. “Het is buitengewoon onhandig als een ambtenaar niet snel kan overleggen met collega’s van andere departementen en een bezoek kan brengen aan de Tweede Kamer,” zegt woordvoerder Michael van Wisse van Veen. “Contact via e-mail en telefoon is vaak onvoldoende.”

Hooijmaaijers vindt het typisch oude politiek: “Als de leegstand van kantoren zo groot is in Den Haag, kunnen de ministeries daar toch intrekken? In Den Haag is de komende vier jaar geen ruimte voor grote gebouwen. De behoefte aan nieuwbouw heeft daarom meer met het imago van de bazen van die organisaties te maken, dan met noodzaak. Overigens heb ik veel fan-mail van ambtenaren die mijn plan wel een goed idee vinden.”

door Jessica de Jong